Fallstudie Villa

VILLA WOLDU - GÖTEBORG

Fakta

Land: Sverige
År: 2010
Arkitekt: Bornstein Lyckefors Arkitekter AB
Fotograf Bara Bild

Berättelse

En villa i internationell världsklass

 

Högt upp på en klippa blickande ut över staden ligger Villa Woldu, en iögonfallande skapelse med fasader i glas och fibercement. Villan, som snabbt blivit internationellt uppmärksammad, är ritad av Andreas Lyckefors på arkitektbyrån Bornstein Lyckefors.

– Beställarna ville först ha fasaden i vit puts, men jag kände direkt att det skulle bli för intetsägande. Jag ville att beställarnas starka personligheter skulle skina igenom i arkitekturen. Cembrits fasadskivor är perfekta i det avseendet. Det är ett material som går att bearbeta för att skapa en personlig prägel och dessutom klarar det Örgrytes hårda västkustklimat med mycket regn, salt och blåst.

Villa Woldu är uppdelad i två volymer med en helt uppglasad sida åt väster och en sluten sida åt öster. Här har Cembrits fasadskivor fått ett dekorativt tapetliknande mönster fräst i relief. Fasadskivorna är satta på distans och är flankerade av lister i guld-anodiserat aluminium. Hela intrycket ger ett exklusivt intryck där guldlisterna skapar ett spel mellan ljus och skugga allt eftersom solen rör sig runt huset.

– Beställarna har kopplingar till medelhavet men är mycket förtjusta i det svenska formspråket. Därför ville jag få fram en blandning mellan blont svenskt och en medelhavsestetik. Jag ville framkalla effekterna av det nordiska ljuset och tar tillvara skenet från den lågt stående svenska solen, berättar Andréas.

– Villan har också haft smeknamnet Smyckeskrinet som en referens till uttrycket vi skapat med hjälp av panelerna som påminner om ett fint gammalt dekorerat skrin. Vi är mycket nöjda och kommer definitivt att experimentera med Cembrits produkter framöver, avslutar Andréas Lyckefors.