Fallstudie Villa

VILLA ANDERSSON - BANKERYD

Fakta

Land: Sverige
År: 2016
Arkitekt: Enter Arkitektur AB

Berättelse

Lättskötta vita villan – en flirt med funkis

Michael och Ingalill ville ha ett ljust och underhållsfritt hus. Efter diskussioner med arkitekten bestämde de sig för en vit fasad i fibercement och detaljer ton i ton. Resultatet blev över förväntan.

- ”Underhållsfritt” är en viktig parameter för oss. Därför föll träpanel bort med en gång. Puts föll också snabbt bort då det har fått ett lite dåligt rykte samt har en tendens att blekna/bli ojämnt i färgen. Kvar var då tegel och fibercement. Tegel föll bort då vi såg arkitektens förslag. Det passade inte riktigt med omgivningarna och blev dessutom dyrare, berättar Michael som till vardags jobbar på Skanska och även har varit projektledare i bygget.

Efter att ha tittat på olika typer av fibercementskivor fastnade de för Cembrit Patina med naturlig yta. - Vi tyckte väldigt mycket om arkitektens förslag med lagom stora (1200 x 400) stående fibercementplattor. Det såg ut som puts, men ändå inte. Vi ville att det skulle hända lite i fasaden, men inte för mycket. Därför valde vi de vita skivorna, vita skruvar, vita gummilister bakom och vita aluminiumlister och hörn, säger Michael.

Johan Ljungqvist, ansvarig arkitekt på Enter Arkitektur, berättar: - Man kan jobba ton i ton eller med kontraster. Här ger det enhetliga vita en tydlighet och renhet. En känsla av funkis. Vi tänkte lite danskt i husets proportioner och volym utifrån höjdskillnaderna på den kuperade tomten, och just hur de löste detta är han mest nöjd med.

- En fördel med skivindelning är att man kan påverka en byggnads volym och proportioner. Det ger en frihet att spela med det. Det är inte bara ett ytskikt, förklarar Johan.

Michael beskriver utmaningar kring att arbeta med skivorna rent praktiskt. - Vi fick komplettera med ytterligare läkt på fasaden för att klara 400-delningen på plattorna, och måttskurna skivor som även var förborrade. Detta tillsammans med att det blev MÅNGA skruvar att dra i (fråga snickarna!!) gjorde att kostnaden drog iväg lite. Men det blev sååå bra!