Fallstudie Skola/utbildning

VÄRGÅRDSSKOLAN - KISA

Renoveringen delades upp i flera etapper, där etapp A var den första. Det är en högstadiedel med flera klassrum. Byggnaden är i tegel och för arkitekten Tengbom arkitekter var Cembrits fasadskivor som Kalles Kaviar, det vill säga standardvarumärket för fasadskivor. Samtidigt var det anpassningen till det gamla materialet som gjorde att de valde Cembrits fasadskivor. I de senare etapperna åerkommer samma fasadesign.

Fakta

Land: Sverige
År: 2012
Arkitekt: Tengbom Arkitekter AB
Byggentreprenör: Jens-Åke Bygg AB
Fotograf Bara Bild / Anna Ranow Cembrit

Berättelse

Värgårdsskolan är en högstadieskola som ligger belägen vid Värgårdsudde i Kisa. Värgårdsskolan är en samlingsplats för kommunens alla ungdomar och ortens fritidsgård är även belägen här. Här är en film från invigningen där man även kan se innerväggsbeklädnaden och som finns presenterad som separat referens hos oss.

Skolan har genomgått en grundlig ombyggnation och renovering. Syftet är att skapa förutsättningar för en bra lärmiljö genom moderna och trivsamma lokaler. Renoveringen, som även inkluderade skolans utemiljö, pågick fram till sommaren 2014. Då flyttade även Stjärneboskolans mellanstadium in till nya lokaler på Värgårdsskolan.

-Skolan är byggd i tegel och vi ville anpassa de nya fasadskivorna till det nuvarande materialet. Därför passade Cembrits fasadskiva Cembrit Solid i färgen som tdigare hette Pluto, som kompletterade i både färg och form och motsvarade vad vi ville ha, säger Anders Svensson på Tengbom arkitekter.

Etapp två är en ny samlingssal som innefattar teater och dans. Tillbyggnaden är en låda utformad som en svart teaterlåda både in – och utvändigt. Där kommer fasaden också att bestå av Cembrits fasadskiva Solid.

- Eftersom skolan är en tegelbyggnad så ville vi fortsätta med det och tycker att Cembrits fasadskiva kontrasterar den gamla byggnaden bra, fortsätter Anders Svensson.

Vill du skapa samma mönster be oss om specialdetaljer hur fasaden är sammansatt. teknik@cembrit.se

Fasadmönstret är skapat i princip, dvs genom att "brädorna" är mycket korta och förskjutna ett halft skift.

 

SR intervju P4 morgon om Värgårdsskolan. Johannes Kullered: "Skolans energiprestanda har

förbättrats otroligt"