Fallstudie Handel/Köpcentra

Torp Köpcentrum - Uddevalla

Svarta fasadskivor sågade i detta speciella mönster.

Fakta

Land: Sverige
År: 2020
Arkitekt: Contekton Arkitekter (Efter underlag från Hille Melbye Arkitekter AS, Oslo)
Byggentreprenör: Peab
Fotograf Ulf Celander

Berättelse

Snyggt och annorlunda med snedkapade skivor

Torp Köpcentrum har vuxit mycket och snabbt och ligger utanför Uddelvalla.

Om och tillbyggnad av köpcentrum med utökning med ca. 21 000 m2. Arbetena har pågått mellan 2018-2020. Det kommer byggas ut ytterligare.

Här finns bland annat Stora Coop stormarknad.

Norska Olav Thon Gruppen köpte Torp köpcentrum i Uddevalla för fyra år sedan och inledde för två år sedan en satsning för att rusta upp och bygga ut köpcentrumet för motsvarande 700 miljoner kronor. I november, mitt under rådande pandemi, invigdes köpcentret. Contekton Arkitekter står för designen efter underlag av Hille Melbye Arkitekter AS, Oslo.

Så skapades illusion av veckad fasad

Fasaden som möter kunden i Torp köpcentrum är klädd med Cembrit Transparent i två grå nyanser som kontrasteras med fält av guldfärgad plåt som glöder när solen skiner. 

– Cembrit har ett stort antal mörkgrå kulörer att välja mellan och vi kunde hitta precis det vi var ute efter. Nyansskillnaden märks framför allt i dagsljus. På kvällen smälter den stora byggnadskroppen ihop med omgivningen och en bakbelysning av plåtarna träder fram i vald kulör tillsammans med stora ”TORP”-bokstäver. På detta sätt byter byggnaden utseende under dygnet och under året, berättar Erik Solum, ansvarig arkitekt på Contekton Arkitekter.

– Eftersom fasaden är lång så ville vi skapa en illusion av att fasaden veckade sig. Därför är skivorna snedkapade i horisontalled och tillsammans med nyansskillnad i kulör ger detta en perspektivkänsla. Det syns bara när man rör sig nära, längs med fasaden, förklarar han.

– Fibercement är ett material som är enkelt att utforma efter idéer och visioner. Skivorna är lätta att montera och kan beläggas med klotterskydd som inte påverkar utseendet. Val av monteringssystem med öppna skarvar och lättåtkomliga skruvar gör att man enkelt kan byta enstaka skivor vid behov. Det är ett material som har utvecklats mycket de senaste åren vad gäller kvalitet, kulörer, och åldersbeständighet, säger Erik.

– Glasfälten i fasaderna har fått diagonala poster i ett kraftigt formspråk som initieras i de sneda kanterna på fasadskivorna och återfinns även i mönstret på de anslutande, guldfärgade plåtarna.