Fallstudie Sport- och fritid

TELE2 ARENA - STOCKHOLM

Fakta

Land: Sverige
År: 2013
Arkitekt: White Arkitekter AB, Stockholm
Byggentreprenör: PEAB
Fotograf Anna Ranow Cembrit

Berättelse

Tele 2 Arena fick fasad av fibercement för extra hållbarhet och utseende

Tele 2 Arena i Globen city invigdes under sommaren 2013.

Den då nya idrotts- och evenemangsarenan har en unik design med skjutbart tak som möjliggör evenemang året runt.

Det ställs höga krav på materialval som klarar de olika förutsättningarna och samtidigt är representativt på en officiell byggnad.

Arkitekten berättar

– Vi har velat göra en arena med en skandinavisk design och en förfinad enkelhet. Cembrits fibercementskivor har passat bra in i helheten, säger arkitekten Fredrik Källström på White arkitekter som är ansvarig för gestaltningen av arenan.

På plan 4 har man valt en vit genomfärgad skiva under taket för att det ska bli så ljust som möjligt.

På plan 2 används en mörkt grafitgrå skiva ut mot vägen. Fördelarna med Cembrits fibercementskivor är enligt Fredrik Källström är att de är enkla att jobba med på plats och att det är ett hållbart material.

– Byggnaden har miljöcertifieras enligt Miljöbyggnads Guld-klass och då måste alla material också vara miljövänliga och hållbara (Läs mer om Cembrit och Miljö här). Dessutom har vi tagit hänsyn till faktorer som brandsäkerhet och motståndskraft mot klotter och annan åverkan, säger han.

– Det har varit ett stort pussel där varje detalj måste läggas med stor omsorg. Arenan ska vara hållbar över tiden och samtidigt är utseendet viktigt. Jag tycker att vi lyckats skapa en väldigt vacker och ändamålsenlig byggnad, genom ett samspel mellan det tåliga och enkla å ena sidan och det förfinade och intrikata å den andra, säger Fredrik Källström.

– Tele 2 Arena är en typ av projekt med extra stort slitage och höga säkerhetskrav där fibercementskivornas robusta egenskaper kommer helt till sin rätt.

Fasader, undertak ute och byggskivor

Fasadskivorna har använts på undersidan av det väl tilltagna entrétaket som löper längs hela arenan och även på fasaden mot Nynäsvägen.

Till detta projekt har vi på Cembrit AB levererat 14.685m² fibercementskivor till både fasad och undertak.

Arenan är hemmaplan för Djurgården Fotboll och Hammarby Fotboll, utöver det så arrangerar arenan konserter och andra stora evenemang.

Publikkapaciteten under sportevenemang är 30.000 sittplatser och 45.000 åskådarplatser vid konserter.

Tele2 Arena är en typ av projekt med extra stort slitage och höga säkerhetskrav där fibercementskivornas robusta egenskaper kommer helt till sin rätt. Skivorna ersätter också krångligare byggsätt. Runt om i arenan används också våra funktionsskivor där det finns brandsäkerhetskrav, fukt, slitage, eller där ljud skall stängas inne.

Adress: Arenaslingan 14 Stockholm