Fallstudie Skola/utbildning

Skiftinge förskola Eskilstuna

Skiftinge - en förskola där maskrosbarnen får blomma

Lila färgtoner och lekfulla mönster framträder mot den högre huvudbyggnadens ljusgrå fasad i fibercement i ett extra brandsäkert montage

Fakta

Land: Sverige
År: 2020
Arkitekt: Carlstedt Arkitekter
Byggentreprenör: PEAB Sverige AB
Byggherre: Eskilstunan kunta
Specialfärger:
  • S 6030-R40B
  • 6020-R40B
  • 6010-R50B
Please accept marketing-cookies to watch this video.
Fotograf Bara Bild, Linda Larsson-Levin Cembrit ja Carlstedt Arkitekter

Berättelse

Skiftinge - en förskola där maskrosbarnen får blomma

Nya Skiftinge förskola sprakar och lever i sitt uttryck. Sidobyggnadernas lila färgtoner och lekfulla mönster framträder mot den högre huvudbyggnadens ljusgrå fasad i fibercement. En fasad som utsmyckats med skolans signum: maskrosor som sätter frön i vinden. 

Nya Skiftinge förskola invigdes i juni och har plats för 240 barn. Den är belägen i norra Eskilstuna i stadsdelen som heter just Skiftinge. Området byggdes i huvudsak under miljonprogrammets dagar och är socialt utsatt.

Vi intervjuar Anette Eriksson, ansvarig arkitekt på Carlstedt Arkitekter.

Vad hade du för gestaltningsidé?

– Min utgångspunkt var att bryta ned förskolan i tre delar. En enhet med avdelningar på varsin sida av en sammanbindande gemensam huvudbyggnad. För att ytterligare understryka min utgångspunkt så valde jag att exteriört klä de båda sidobyggnaderna med fibercementskivor i tre nyanser av lila som även är vridna 45 grader. Huvudbyggnaden har en nedtonad grå stående skiva med ett tydligt maskrosmönster, berättar Anette.

Hur kom du på idén med den speciella utsmyckningen?

– I den här utsatta miljön är förskolan en viktig länk till det övriga samhället. Maskrosorna symboliserar att detta är en plats där barnen kan växa och blomma ut trots en dålig och mager omgivande jordmån.

Hur tänkte du kring det lite ovanliga färgvalet?

– Jag ville ha en färg som skulle ge glädje men som även skulle fungera med de om givande befintliga materialen. 

Hade beställaren Kommunfastighet några speciella önskemål kring materialval? 

– Beställaren önskade sig ett material med litet underhåll och en ekonomisk hållbarhet.

Hur kommer det sig att det blev just skivor i fibercement? 

– Fibercementskivor är tåliga, robusta och underhållet är minimalt. De ger även en möjlighet att få fram olika gestaltningsidéer.

Intervju med Stefan Winther, platschef i projektet, för Peab.

Vi på Cembrit tycker att ni har lyckats väldigt bra med det här projektet, det är väldigt fint utfört. Hur känner ni som har byggt förskolan?

– Alla inblandade intressenter är nöjda. Det är en förskola som kommer att vara hållbar i många år. Underhållsfri och brandsäker, vilket är särskilt viktigt i ett så här utsatt område.

Vilka var utmaningarna rent byggnadstekniskt?

– De snedställda skivorna i tre lila nyanser som skulle vinklas 45 grader. Det var en utmaning att få till vinkeln på en gång så att det inte blev snett. Dessutom mönsterpassning kring alla fönster. De grå skivorna som monterades stående hade formatet 1192 x 3050 mm och vägde en del, ca 50-60 kg. Eftersom de hade ett urfräst mönster var de också mer ömtåliga och vi fick vara två-fyra personer för att hantera dem, vilket tog mer tid än beräknat.

Vad var framgångsfaktorn?

– Noggrannhet skulle jag säga. Det var tufft, men roligt och lyckat. Helt klart värt slitet och det blev väldigt fint.

Ytterväggskonstruktionen

Intressant är också att ytterväggen bakom fasadskivorna består av ett Eurofox system med stående profiler och skivorna är monterade i VFL.

– Vi ser att intresset för våra fuktsäkra, obrännbara samt justerbara system ökar kraftigt. De ger snabb montering och långsiktig lösning för fasaden, säger Stefan Brunnlöv Business Developer Eurofox på HILTI AB. 

 

Produkter

Fasadskivorna Cembrit Patina P020 med CNC sågat mönster. Cembrit Cover i tre specialfärger: NCS S 6030-R40B, 6020-R40B, 6010-R50B.