Fallstudie Kontor

Plus Boling - Ålborg

Här sker en fulltsändig omvandling från ett anrikt industriområde till ett av stadens mest "hippaste". Arkitektoniskt utformade kontorsbyggnader, toppmoderna lägenheter och ungdomsbostäder, stora livsmedelsbutiker, gym och mer tar plats på det gamla industriområdet som i folkmun heter "Eterniten".

Fakta

Land: Danmark
År: 2015
Arkitekt: KPF Arkitekter

Berättelse

Rund byggnad brevid historiska silos

Fasadbeklädnaden i fasadesystem FS1 med brädor monterade på en trääkt.

Eftersom silos måste bevaras ur politisk synpunkt och för att bevara de gamla industribyggnaderna som en påminnelse om det förflutna i området. Søren Enggaard A / S byggde 2015 Plus Bolig med sitt nya huvudkontor på Eternitten, och det är - som en av silorna intill - helt runt och byggt i rustika material som betong, stål och glas. KPF Arkitekter står bakom den nya byggnadens arkitektur:

Det var dock inte utan problem att skapa en cirkulär byggnad av betongväggselement. Elementen kunde helt enkelt inte göras så runda som byggaren ville. Byggnadens fyra våningar ligger som tunnband ovanpå varandra och varje ring består av 24 betongelement.

För att skapa en mer dynamisk fasad valde KPF Architects att göra olika djup på fönsteröppningarna och använda fasadpaneler i flera olika nyanser. Detta innebär att den nya, runda byggnaden inte ger för "tungt" uttryck bredvid den höga, smala silon. Den är inte lämplig för kontors- eller bostadsändamål och används endast för förvaring och tekniska rum.

Plus Boligs nya byggnad är klädda med 1000 m2 Cembrit Patina Original i brädformat, som med sina karakteristiska ytor bidrar till det rustika fasadutseendet.

 

KPF Architects och Cembrits tekniker arbetade också tillsammans för att skapa den optimala monteringslösningen för fasadpanelerna på betongelementen.