Fallstudie Villa

HUSBÅT M/S RÖJ - VÄSTKUSTEN

Berättelse

M/S Röj - Husbåt med kvalitet i minsta detalj

I slutet av juli gjorde husbåten M/S Röj sin jungfrufärd på Gullmarsfjorden i Bohuslän. Bygget tog hela fyra år, men nu finns äntligen tid att njuta av båtlivet tillsammans med vänner och familj.

Allting började med att Truls Koch och hans kompisar skulle bygga en badflotte. Men Truls ville mer och snart tog han över projektet.

– Det eskalerade väl lite kan man säga och när jag började kunde jag inte sluta, säger Truls Koch som är uppväxt i Torreby, Munkedals kommun. Till vardags jobbar han som röjdykare för militären. Pappan är arkitekt och har ritat huset samt varit ett stöd vid bygget, men det mesta har Truls gjort själv.

Båten har standard som en åretruntvilla. Väggarna är tjocka och välisolerade. Här finns vatten, el, ett högklassigt kök och snart en toalett.

Skrovet och pontonerna är tillverkade i cortenstål från en skorsten på ett gammalt tegelbruk. Till fasaden valde Truls Cembrit Original Patina. Till största delen den ljusgrå skivan (020), men även den mörkgrå (070) och den vita (222).

– Fibercement är snyggt och underhållsfritt. Jag avskyr verkligen att måla! Nu slipper jag underhåll och behöver på sin höjd endast tvätta av någon gång. Det är ju saltvatten här och med trä hade det blivit mer påväxt av alger.

Terrassen på taket är 70 kvm och passar bra för sol och bad. Här uppe styr man också båten som går i ca fem knop.

Vad är du mest nöjd med?

– Att den flyter! Att allt fungerar, att den är manövrerbar, att den både fungerar som ett hus och en båt. Jag har ju aldrig byggt något tidigare utan har fått lära mig efterhand. Jag är nöjd över att ha varit så noga och byggt med precision. Jag gillar kvalitet, säger Truls.