Fallstudie Skola/utbildning

FÖRSKOLAN GRANEN - NORSBORG

Fakta

Land: Sverige
År: 2016
Arkitekt: Norconsult AB
Fotograf Cembrit

Berättelse

Extra brandsäkerhet föreskriven på förskolans fasad

Botkyrka kommun arbetar med att få ned brandrisken i kommunen. Som en del av arbetet byggdes bland annat förskolan Granen i Norsborg, Stockholm med brandsäkra fasadskivor från Cembrit – Cembrit Solid.

Det var för några år sedan som Norconsult fick uppdraget att ta över projektet förskolan Granen i Norsborg.

– Det var viktigt att vi valde ett brandsäkert material vilket gjorde att valet föll på Cembrits fasadskivor Cembrit Solid. Fukt- och brandtåliga och dessutom väldigt tåliga mot yttre påfrestningar, berättar Dan Johansson, arkitekt SAR/MSA från Norconsult.

Cembrit Solid är förutom att vara extra slagtåliga också helt homogena. Vilket är till stor fördel om det av någon anledning uppstår skador på fasaden, berättar Johansson.

Flexibelt val

Fasaden är en blandning av tre olika, mjuka färger i varierande komposition.

– När det kommer till själva utformningen av fasaden valde vi att blanda kulörer istället för att göra en helfärgad. Cembrit har ett generöst utbud av färger vilket gjorde att vi kunde göra ett mer flexibelt val. Vi delade även in fasaden i olika bredder och kulörer bredvid varandra vilket skapar en levande variation. Skivorna i sig är väldigt lättarbetade vilken gjorde installationen smidig.

Inspiration a la 70-tal

Skolan är byggd på en gammal grundmur och ser ut idag så som den gjorde på 70-talet. Det betyder att gårdar är placerade mellan varje avdelning, det ger både extra ljus och luft, väldigt smart menar Johansson:

– När vi tog över projektet fick vi veta att skolan skulle byggas på den gamla grundmuren, det var intressant och samtidigt en utmaning i projektet. Att få plats med funktionsmått enligt nya standarder och med dagens energikrav på en 70-tals planlösningsgrund som prioriterade ljus och luft blev till slut en lyckad hybrid.

Idag är skolan helt färdigbyggd sen ungefär ett och ett halvt år tillbaka. Eftersom Botkyrka inte vill bygga i trä blev Cembrits fasadskivor en passande lösning, vattentåliga och brandsäkra - två funktioner i ett helt enkelt.

 

Fakta Cembrit Solid

Generellt:

  • Fasadskivorna är A2, s1-d0 Obrännbart material men Cembrits fasadskivor kan monteras på trä/stålläkt eller aluminiumprofiler även på Br1 byggnader då vi har SP Fire 105 tester
  • Samtliga Cembrits fasadskivor monteras identisk vilket ger möjligheten att mixa olika skivserier och enkelt skapa varierande estetiska uttryck.
  • Fibercementskivorna kan även CNC bearbetas.