Fallstudie Skola/utbildning

Förskola Rysviken Nacka - Stockholm

Ryssviken – förskolan som är grön på flera sätt

Denna förskola är moduluppbyggd och går att skruva isär, plocka ned och byggas upp igen på en annan plats. Fasadens gröna färger är specialbeställda. 

Fakta

Land: Sverige
År: 2012
Arkitekt: Witte Sundell (fd Arkitektstudio Witte)
Byggherre: Nacka Kommun

Berättelse

Ryssviken – förskolan som är grön på flera sätt

 

”Färgen skapar helhet och variation”

 

Förskolan Ryssviken i Nacka är en extremt energisnål byggnad som också är monterbar. Fasaden är täckt av fibercementskivor från Cembrit i tre olika gröna kulörer.

Nacka kommun utlyste en entreprenadtävling för byggandet av en lågenergiförskola som skulle kunna monteras ned och flyttas om det krävdes. Vinnare av tävlingen blev Witte Sundell (fd Arkitektbyrån Witte), som uppfört en moduluppbyggd förskola som går att skruva isär, plocka ned och byggas upp igen på en annan plats. Nu ser det dock ut som om förskolebyggnaden blir permanent och då är det inget i utseendet som skvallrar om att det var tänkt som ett provisorium.

Att Cembrits fibercementskivor fanns som förskruvade och är enkla att montera ned bidrog till valet av fasadmaterial.  För arkitekten Ludvig Witte, som ritat Ryssviken, var de tre gröna nyanserna dessutom ett huvudkrav.

– Med hjälp av färgen skapas en helhet på avstånd och variation på nära håll, samtidigt som byggnaden kopplas ihop med den omgivande naturen. Byggnader har ett signalvärde och det är viktigt för barnen att en förskolebyggnad har en tydlig identitet och tillåts ta plats, framhåller
Ludwig Witte.  

Enligt en undersökning som Cembrit låtit genomföra bland svenska arkitekter kommer färger på byggnader nu starkt, medan grått, vitt och svart minskar i popularitet.

 

– Grönt är en färg som har en lugnande, avslappnande effekt som passar bra i skol- och förskolemiljöer som är fyllda av energi . Det finns också studier som visar att färgen grön kan förstärka inlärningsförmågan.  Under de senaste åren har grönt används övervägande för att signalera miljövänlighet – nu börjar det fungera som en egen färg igen, säger Richard Prime som är färgtrendanalytiker på Oversight AB.

 

 

Fakta om Förskola Ryssviken

Typ: Entreprenadtävling 1:a pris
Uppdragsgivare: Nacka kommun

Entreprenör: E3hus AB
Storlek: ca 850 kvm Loa, 4 avdelningar
Arkitektbyråns team: Ludvig Witte, Johan Holkers och Lars Sterner
Byggår: 2011 – 2012

Fasadprodukt: Cembrit Metro i 3 st specialfärger

Adress: Ryssviksvägen 5, Nacka