Fallstudie Skola/utbildning

ÖR FÖRSKOLA - STOCKHOLM

Fibercement i mönster mot en grövre betongstruktur. Materialkombination där betong bryts av med mönstrad fibercement. Ett förskoleprojekt där fibercementskivor i kombination med betong används på ett fint sätt. Det mönstrade undertaken ger överraskande effekt. Citat från arkitektens webbplats: Rum och färgsättning skapar en lekfull och trivsam miljö som vi hoppas kommer nyttjas väl. 

Fakta

Land: Sverige
År: 2014
Arkitekt: ORIGO arkitekter AB

Berättelse

En lekfull och trivsam miljö

Våren 2013 inledde kommunen bygget och i oktober 2014 öppnades dörrarna till Blåklockans förskola i Sundbyberg.

– Skolan är byggd i två våningsplan och har plats för 160 barn, fördelade på åtta avdelningar. Den har projekterats för miljöbyggnadsklass Guld, som är den tuffaste miljökategorin, säger Jenny Skagstedt, projektledare på stadsbyggnads- och miljöförvaltningen.

Tengblom satte de första idéerna kring utformningen, men från bygglovsskedet tog ORIGO Arkitekter vid. Exteriört har de strävat efter ett levande och varierat uttryck.

- Byggnaden är ganska stor och för att ta ner skalan och skapa en mer levande fasad valde vi att bryta av betongen med mönstrade fibercementskivor som tillför textur och variation, berättar Kathrine Hemström på ORIGO Arkitekter.

Det grafiska mönstret är infräst på fibercementskivor vid fönstren, undertak och entréer, men återfinns även på andra ytor t ex som färgat screentryck på takterrassens glasräcke och som etsat mönster på vissa glas- och dörrpartier.

- Idén var att försöka hitta ett sammanhållet formspråk som kunde appliceras på flera olika ställen för att ge huset sin alldeles egna särprägel och karaktär, säger Kathrine Hemström.

Fakta:

Fasadskivor med infräst mönster i CNC såg. Fasadsystem: Cembrit Fasadsystem 1, slätt monterade skivor på ventilerad träläkt.

Återförsäljare: Beijer.

Byggherre: Sundbyberg Stad.

Adress Ringleken 4-6

För mer information kring detta projekt, kontakta Rasmus Sunberg, rasmus.sundberg@cembrit.se Tel: 070 - 699 51 53