Fallstudie Villa

NÄVERKÄRR - SLÄVIK

Villa Slävik – saltstänkt sommarhus som svävar.

Mats Fahlander har ritat ett sommarhus åt sin barndomsvän på näset vid Slävik, mellan Åbyfjorden och Brofjorden i Bohuslän. Här är livet avslappnat och enkelt på sommaren och när stormarna viner kring husknuten på hösten står huset intakt.

Fakta

Land: Sverige
År: 2012
Arkitekt: Fahlander Arkitekter
Fotograf Åke E:son Lindman

Berättelse

Vid första anblicken är huset ganska oansenligt. Inte alls särskilt insmickrande där det ligger och skådar på höjden med stora fönster över vindpinade bohusklippor och glittrande hav. Det är först vid ett närmare betraktande som man upptäcker en smått obotlig charm i de nedtonade och karga materialvalen.

- Familjen var överens med mig om att byggnaderna inte skulle ha någon direkt utseendemässig koppling till de typiska bohuslänska husen i fiskesamhällena. Det vill säga inte nödvändigtvis vit, stående panel med lockläkt. En bättre utgångspunkt var de näraliggande sportstugorna från 50-talet med karaktär av lätt paviljong, berättar Mats.

Invändigt omsluts man av trä och åter trä från golv till tak. Det är slät obehandlad panel av gran, som i kvällssolen ger ett varmt nästan glödande ljus. Utvändigt harmonierar grå korrugerad fibercement, grånat trädäck och grå klippor med varandra och gränserna suddas ut mellan ute och inne. Något som förstärks av att de stora fönstren kan skjutas åt sidan.

- De ville gärna ha ett fasadmaterial som inte krävde så mycket underhållsarbete. En av möjligheterna var då att använda en rå, obehandlad fibercementskiva. De gillade tanken på att fasaden skulle vara något föränderlig, mörkare när den är blöt och ljusare när den är torr. Vi valde en böljande sort för att den ger mer liv till fasadytan samtidigt som den knyter an till de rundade granithällarna i landskapet.

Böljeplattan återkommer även i kanten på altanen, där den döljer och skyddar bakomliggande balkar av trä, men effekten blir också dekorativ. Nästan som en volang. Familjen har bott vid Slävik ända sedan 1940-talet.

När vännens föräldrar såg ritningarna ville de också ha ett hus. Mats Fahlander ritade då ytterligare ett sommarhus i samma stil, fast något mindre. Mats tror inte att husen någonsin kommer att säljas och det speglar förhållningssättet i projektet.

Det var inte viktigt att attrahera framtida köpare, vilket gör att familjen vågade skapa sig sitt eget drömboende på egna villkor. Däremot var det viktigt med långsiktighet, att husen kommer att hålla i många generationer framöver.

Husen nominerades till Träpriset 2012.