Fallstudie Sport- och fritid

FRIENDS ARENA - SOLNA

Det behövdes mycket fibercementskivor till denna arena av olika sorter, byggskivor, fasadskivor och invändig beklädnad

Fakta

Land: Sverige
År: 2013
Arkitekt: Friends Arena SOLNA
Byggentreprenör: PEAB

Berättelse

Nationalarenan Friends Arena fick fasad och väggar av representativ och tålig fibercement

Friends Arena i Solna byggd för att kunna anpassas till en mängd olika evenemang och stora krav ställs på materialval som klarar de olika förutsättningarna och samtidigt är representativt för en Nationalarena. Fasadskivtillverkaren Cembrit levererar 2 800 kvm robust fibercement runt om i hela arenan. Cembrit är även involverade i bygget av Stockholms andra stora nya arena, Tele2 Arena.

Friends Arena är Sveriges nya Nationalarena och AIKs hemmaplan efter att Råsunda gått i graven. Arenan har en publikkapacitet på 50.000 åskådare vid idrottsarrangemang och hela 65.000 vid konserter.

Komplement till betong

– Materialet fibercementskiva är ett bra komplement till hårdare material som betong och just Cembrit har lyckats göra en skiva som är mycket tilltalande med sin yta, sina kulörer och dess bearbetningsbarhet, säger Eva Hall Berglund på arkitekterna Krook & Tjäder som tillsammans med Berg arkitektkontor ligger bakom arenan. 

Totalt 2 800 kvm fibercement monterades på fasad och på allmänna väggytor som kiosker och toaletter, men också i mer avskilda utrymmen som spelargångar och pressutrymmen. Samtliga skivor inomhus ingår i gråskalan och är valda med hänsyn till övrig färgsättning. Skivorna på fasaden är svarta.

Gråskalan

– ¬Vi arbetar med gråskala samt kontrastfärger i blått och gult, som känns naturligt att basera färgsättningen på i vår nya Nationalarena, säger Eva Hall Berglund. 

 

Friends Arena kan anpassas för att hantera såväl större publikevenemang på upp till 65 000 åskådare till mindre, mer intima uppträdanden med färre människor på scen. Målet är att både kunna spegla storheten i arenakonserter och sportevenemang, och skapa en känsla av närhet till dem som uppträder på arenagolvet. 

Slitage

– Friends Arena är en typ av projekt med extra stort slitage och höga säkerhetskrav där fibercementskivornas robusta egenskaper kommer helt till sin rätt. Skivorna ersätter också krångligare byggsätt och fasadskivorna har använts vid entréerna samt i en specialdesignad innerväggslösning. Runt om i arenan används våra funktionsskivor där det finns brandsäkerhetskrav, fukt, slitage, eller där ljud skall stängas inne, säger Anna Ranow, informationsansvarig på Cembrit.

Här kan du även se hur man valt att CNC fräsa* skivorna ovanför toalettdörrarna för att få rätt ventilation vilket fungerar alldeles utmärkt.

* CNC fräsa innebär att skivan får ett mönster /urtag i en CNC-maskin för att få det mönster som önskas.