Fallstudie Flerbostadshus

FLÖJTEN 1, MOELVEN BYGGMODUL - KARLSTAD

Konceptet Vännerhem löste snabbt bostadsbrist för studenter Inför skolstarten 2014 kunde 88 studenter i Karlstad flytta in i en efterlängtad, prisvärd och helt ny bostad. Det blev möjligt tack vare det innovativa konceptet Vännerhem.

Fakta

Land: Sverige
År: 2014
Arkitekt: Koncept
Byggentreprenör: Moelven ByggModul AB
Fotograf Moelven

Berättelse

Prisvärda studentlägenheter 

I likhet med många andra studentstäder i Sverige finns det i Karlstad ett stort behov av prisvärda små hyreslägenheter för studenter. Samtidigt är det svårt med dagens lagstiftning och höga byggkostnader att bygga hyresbostäder till en rimlig kostnad.

Detta var bakgrunden till Karlstads Bostads AB (KBAB) idé om Vännerhem som går ut på att två studenter delar på en lägenhet. De har var sitt rum, var sitt kontrakt och delar på kök och badrum till en kostnad av 3 250 kr per månad och person, om man slår ut kostnaden på ett år.

2012 gick KBAB ut med en anbudsförfrågan kring ett modulbaserat koncept som snabbt kunde producera prisvärda studentlägenheter. Dessutom skulle man på ett enkelt sätt kunna göra om lägenheterna till vanliga tvårummare i framtiden. Moelven Byggmodul vann uppdraget i september samma år och i samarbete med KBAB startade byggprojektet hösten 2013.

Inför skolstarten 2014 stod tre hyreshus med studentlägenheter klara på Campus i Karlstad. Tanken med konceptet Vännerhem är att det ska spridas till fler platser där det finns liknande behov. Anpassningen till olika stadsbilder, miljöer och gestaltningskrav kan ske genom fasadernas utformning. På Campus i Karlstad valde KBAB genomfärgade fibercementskivor från Cembrit.

- Eftersom det är moduler som byggs på varandra med många elementskarvar kändes skivor som den bästa lösningen för att ta upp sättningar och framtida rörelser i husen. Med puts skulle det kunna bli sprickbildningar. Med skivor händer ingenting om inte rörelserna är mycket stora och skulle det mot förmodan hända något kan man sätta upp en ny skiva utan stora problem, förklarar Gunnar Persson, konceptskapare och arkitekt på KBAB. De ljusa vita fasaderna har fått karaktär och identitet genom en lekfull färgsättning.

Fasader som sticker ut lite från mängden med sina färgskiftande hörn.

- Istället för en traditionell färgsättning så ville jag ta vara på skivornas möjligheter genom lekfulla färgstråk som vrider sig runt hörnen på ett sätt som bryter upp den enkla kubformen. Genom att välja olika jordfärger kunde övergångarna göras mjuka och med en vit bakgrundsfärg kommer färgerna till sin rätt, berättar Gunnar Persson.

Cembrit har levererat ca 700m² Fibercementskivor till Moelven ByggModul AB som tillverkat stora delar av husen i fabrik för att sedan montera ihop det hela på Duettgatan.

Byggmetoden

Här är länk till KBABs egen film om hur den vädersäkrade byggprocessen fungerar i praktiken. Tätt hus på 4 dagar är imponerande.

" I den här filmen visar vi hur KBAB tillsammans med Moelven Byggmodul har arbetat fram ett koncept för att snabbt kunna producera prisvärt studentboende. Konceptet kallar vi för Vännerhem. Det går ut på att två studenter delar på en lägenhet. De har varsitt rum, varsitt kontrakt och delar på kök och badrum." Skriver KBAB om filmen.

Även husens bottenvåningar kan anpassas till det som området har behov av. I de här husen finns bl a närbutik, pizzeria och föreningslokal.