Fallstudie Flerbostadshus

NIDINGEN - KUNGSBACKA

Fakta

Land: Sverige
År: 2014
Arkitekt: KUB arkitekter AB
Byggentreprenör: Veidekke Bostad

Berättelse

Raffinerad enkelhet ger BRF Nidingen det lilla extra

Det är fina genomtänkta detaljer som utmärker BRF Nidingen i den nya stadsdelen Kolla Parkstad i Kungsbacka. Här har man lyckats möta bostadsbrist och skapa en attraktiv småstadsidyll på en plats där det från början bara var åkermark. 

Ca tjugo minuter söder om Göteborg ligger Kungsbacka, en populär tätort med en mysig småstadskänsla. Precis intill stadskärnan växer det fram en ny stadsdel vid namn Kolla Parkstad. 1100 nya bostäder ska byggas i samverkan mellan fyra byggherrar. Det är det största bostadsprojektet i Kungsbackas historia.

I ett av de första kvarteren i stadsdelen ska vi titta närmare på BRF Nidingen, ett flerbostadshus med 32 lägenheter, som ritats av KUB arkitekter på uppdrag av Veidekke. 

Arkitekten berättar

– Arkitekturen är ett försök att vara stram, enkel och lekfull på samma gång. Den ljusa fasaden med skivor i fibercement ger en lugn bas och mot detta kontrasterar ett expressivt randigt plåttak och kulörta balkonger. Vi har strävat efter en skärpa i byggnadens detaljering – en raffinerad enkelhet, berättar Håkan Trygged, ansvarig arkitekt på KUB arkitekter.

Randigt plåttak mot vit fasad

Det som först fångar blicken är det randiga taket och de transparenta balkongfronterna med mjuka roströda färgtoner mot den vita fasaden. Färgsättningen för tanken till fyrarna på västkusten och den marina känslan passar verkligen in den här miljön nära havet. 

Snart lägger man också märke till de fina detaljerna såsom designen och utförandet av fasaden med de vita fibercementskivorna Cembrit Pearl. 

- Skivorna  är monterade i stående format och med varierande skivbredd. Det ger fasaden en hel yta men också en detaljering och mönsterverkan, förklarar Håkan Trygged.

Resultatet är vackert, men skivorna har också valts för att tåla det krävande klimatet på västkusten med regn och salta vindar.

- Fibercementskivor kändes som ett bra val i Kolla Parkstad. Västkustklimatet ställer stora krav på klimattålighet och vi tror att skivorna kommer att klara det på ett fint sätt.

 

Fasadskivorna heter Cembrit Patina Original kallades vid byggtiden Cembrit Pearl och produktkonceptet hette CEMENTMOOD vilket nu heter AUTHENTIC

Adress: Kolla Parkstad, Kungsbacka