Fallstudie Flerbostadshus

Dahlströmsgatan, Göteborg

Bostadskvarter på höjden får skyddande varmröd fasad i fibercement Högt beläget i Majorna tronar ett bostadskvarter från slutet av 50-talet som Wallenstam äger. Tidens tand och utsatt läge talade för en ny fasad. Uppdraget gick till Byggfokus Entreprenad.

Fakta

Land: Sverige
År: 2019
Byggentreprenör: Byggfokus Entreprenad
Fotograf Anna Ranow Cembrit

Berättelse

Bostadskvarter på höjden får skyddande varmröd fasad i fibercement

Högt beläget i Majorna tronar ett bostadskvarter från slutet av 50-talet som Wallenstam äger. Tidens tand och utsatt läge talade för en ny fasad. Uppdraget gick till Byggfokus Entreprenad. Fibercementskivor Cembrit Patina i en varmröd nyans omsluter och skyddar nu det gamla teglet.

Bostadskvarteret är beläget på Godhemsberget i Majorna och består av närmare 250 lägenheter som byggdes 1959. Härifrån har hyresgästerna en fantastisk utsikt över staden. En bra dag kan man se ända till Vinga fyr. Byggfokus Entreprenad fick i uppdrag att renovera fasaden 2018.

 

Hur kommer det sig att ni har satt fibercementskivorna ovanpå det gamla teglet?

- Det var problem med fukt som letade sig igenom det befintliga teglet på vissa ställen. Vi har bytt ut tegelbalkar där det har behövts. Fibercementskivorna finns där för att ge ett extra skydd, säger arbetsledare Patrik Gustavsson på Byggfokus.

 

Det är väldigt snyggt, vad är hemligheten?

- Planeringen var avgörande då vi även bytte fönster, plåt och renoverade balkonger. Var tredje skiva är en anpassningsskiva, alltså en skiva som vi sågade och anpassade på plats. Även om det är lite tidskrävande att anpassa skivor på plats så är det värt det eftersom man ger montörerna möjlighet att justera eventuella avvikelser. 

Fasaden har renoverats i olika etapper och blev klart 2020.