Fallstudie Flerbostadshus

KV AMAZON - MOSSHOLMEN

Med färginspiration från en makrill

Med Västerhavet som närmsta granne längst ute på Mossholmen ligger kvarter Amazon med 28 lägenheter. Materialen, inte minst fasadskivorna, är omsorgsfullt utvalda för att klara ett så här väderutsatt läge.

Fakta

Land: Sverige
År: 2016
Arkitekt: PE Teknik & Arkitektur (tid.Mats & Arne Arkitektkontor)
Fotograf Anna Ranow Cembrit

Berättelse

Kvarter Amazon är en del av ett nytt modernt kustsamhälle med flerbostadshus, parhus och villor som byggs på Tjörn, inte långt från Klädesholmen. De flesta som flyttar in här är åretruntboende.

Mats Samuelsson på PE Teknik & Arkitektur (tid.Mats & Arne Arkitektkontor) berättar hur han tänkte kring utformningen av kvarter Amazon.

- Från havet ser man berg, himmel och vatten som skiftar vid de olika årstiderna och jag ville att huset skulle smälta in i den här miljön. Fasaden med fibercementskivor i gråblå toner har fått färg med inspiration av en makrill.

- Om man granskar en makrill har den en väldigt vacker färgkombination som även stämmer med naturfärgerna vid kusten. Att vi valde just Cembrit Patina och Solid beror på att vi hittade de rätta färgnyanserna.

Kravet på ett underhållsfritt fasadmaterial kom från kunden, men valet av fibercement gjordes i samråd med arkitekt och entreprenör. På balkonger och vid entréer har de valt inslag med trä som ska ge värme och återkoppling till träbåtar.

Vad var den största utmaningen med att arbeta med fibercementskivor?

- Det var att projektera in dem på fasaderna och skapa en fördelning och format så att det blev så lite spill som möjligt. Vad är ni mest nöjda med? - Helheten och en annorlunda fasadutformning.

Fakta

Projekt: Nybyggnation av flerbostadshus på Tjörn, etapp 2, kvarteret Amazon

Byggherre: HB Rune Johansson & Co Mossholmens Marina

Totalentreprenör: Per Jacobsson Byggnads AB

Arkitekter: PE Teknik & Arkitektur (tid.Mats & Arne Arkitektkontor)  

Fasadskivor: Cembrit Patina Original P 020 och 050. Cembrit Solid S 747

Inflyttningsklart: I början av 2017