Fallstudie Skola/utbildning

Bredbynskolan - Örnsköldsvik

Fibercement i olika röda nyanser flirtar med det ursprungliga teglet. Den veckade formen återkommer i både mönster och utformning av byggnader. Anundsjöskolan fd. Bredbynskolan i Örnsköldsvik har fått en efterlängtad renovering och utbyggnad.

Fakta

Land: Sverige
År: 2019
Arkitekt: Tecnicon Byggkonsult AB / Lönnqvist & Vanamo Architects AB
installatör: PEAB AB
Fotograf Bara Bild

Berättelse

Den gamla skolan, Bredbynskolan, byggdes i början av 60-talet. Redan på 90-talet höjdes röster om att skolan var sliten och behövde renoveras. Det tog sin tid, men så blev det äntligen dags. Beslut fattades om renovering av de äldre delarna och utbyggnad med fler klassrum, gemensamma utrymmen och bibliotek.

Första spadtaget togs i september 2017 och nu i augusti 2019 är skolan (F-9) nästan helt klar. Lagom till invigningen röstade man fram skolans nya namn: Anundsjöskolan. Bakom den nya designen står Lönnqvist & Vanamo Architects. Pilvi Vanamo, ansvarig arkitekt berättar:

- Vi inspirerades av det röda 60-talsteglet och ville skapa en koppling till det genom pixeleringen, färgskalan och det subtila mönstret i den nya Cembrit-fasaden. Med två röda nyanser och skilda texturer i Cembrit-skivorna blir fasaden mer levande genom ljusets skiftningar över året. I möten med den befintliga tegelfasaden valde vi en grå träpanel för att förstärka kontrasten.

Den ljusare skivan i fibercement heter Cembrit Patina P343 och den mörkare Cembrit Solid S353.

- Fibercement är ett tåligt och robust material som kräver relativt lite underhåll, och det är enkelt att skapa olika uttryck med Cembrits breda sortiment.

För att bryta upp skalan i den långa tillbyggnaden veckade de fasaden på mitten. Taket är rakt, men väggen viker av inåt. På bilden syns detta där skuggningen är som störst.

- Den veckade formen syns både i byggnadens utformning och i fasadmönstret. Vi ville skapa ett mönster som förstärkte den här effekten på ett lekfullt sätt.