Fallstudie Offentlig

Vester Mariendals skola - Ålborg Danmark

Renovering med 3 000 m2 fasadskivor och 1 500 m2 vindskyddskivor i fibercement

Fakta

Land: Danmark
År: 2019-2020
Byggentreprenör: Enemærke & Petersen A/S
Byggherre: Aalborg Kommune

Berättelse

Skräddarsydda fasadskivor på skolans nya fasader

På Vester Mariendals skola håller de på att modernisera skolans fasad och tak. Detta kommer strax efter att ha slutfört en 2 400 kvadratmeter stor tillbyggnad på skolan.

Cembrit har varit delaktiga i flera etapper av renoveringsarbetet och har bland annat levererat 3 000 kvadratmeter fasadpaneler, 1 500 kvadratmeter vindskydd.

Under hela projektet har Cembrit gett rådgivning om materialval och montage.

Fasaden är klädd med fasadskivan Cembrit Transparent, vilket ger ett fint och minimalistiskt uttryck till den befintliga lärmiljön och den nya tillbyggnaden:

- Fasadrenoveringen omfattade initialt 300 meter fasad i två plan på en befintlig byggnad. Här har skolan nu fått en superfin och modern fasad med ett minimalistiskt färgspel. När de nya väggkonstruktionerna snart är klara kan vi sedan installera ytterligare 100 meter fasadskivor. De befintliga skolbyggnaderna behövde en större översyn, och nu kommer både de nya och gamla byggnaderna att matcha varandra, säger Jeppe Klæstrup, byggledare på totalentreprenören och specialistentreprenören på projektet, Enemærke & Petersen A/S.

Skräddarsydda fasadpaneler skapar unikt uttryck och underlättar montering. Skivorna är formatkapade speciellt för projektet från fabrik. 

- Med de specialanpassade fasadskvor behöver du inte kapa plattorna och göra kanttätningen på byggarbetsplatsen. Dessutom kan du få skivorna packade och märkta, så att hantverkarna inte behöver navigera sig igenom många olika pallar för att hitta den de behöver. Det är en tydlig prioritering för oss att underlätta monteringsarbetet på byggarbetsplatsen, och vi är glada över att kunna hjälpa till med detta. Samtidigt får skolan ett nytt skräddarsytt uttryck, med alla detaljer rätt, säger danska säljaren på Cembrit, Jens Søgaard.