Fallstudie Flerbostadshus

Kv Mården - Kalix

Lysande industriellt bostadsprojekt med arkitektritade fasader

Fakta

Land: Sverige
År: 2022
Arkitekt: Part Group
Byggentreprenör: PCS Modulsystem AB
Byggherre: Kalixbo
Please accept marketing-cookies to watch this video.
Fotograf Erik Wernerlich, wernerlich.se

Berättelse

Arkitektritade skivfasader på flerbostadshus i volymelement

Bostadshuset rymmer 24 st lägenheter och har komplementbyggnader: Carport, Miljöhus, Teknikrum, Förråd, Cykelhus, Bastu / Relax, Inglasat uterum samt pergola.

Prefabricerade moduler från Isolamin

Produktionen sker i industriell miljö som är väderoberoende, säkerställer jämn och hög kvalitet, effektiv produktionsledning samt minskad arbetsledning på byggarbetsplatsen. Resultatet blir effektivare logistik och bättre ekonomi i byggprojektet.

Konstruktion: Stålstomme

Faluröda och vita fibercementfasader

Fasaderna är klädda med Cembrit fasadskivor i olika typer och färger. De röda fasaderna har laserade träreglar i faluröd kulör som ger ett djup i fasaden. De samspelar även fint med de horisontella profilerna mellan modulerna. Modulskarvarna mellan de staplade volymelementen har skickligt trollats bort genom att helt enkelt markera dem.

Andréas Stenman på Part Group är arkitekten bakom utformningen från "ax till limpa" berättar om sitt fina projekt. Läs hela intervjun i vår blogg här.

Vad hade du för gestaltningsidé?

Gestaltningen utgår från platsens förutsättningar. Fasadens formgivning ska smälta in i befintlig byggnadsmiljö – samtidigt som den tydligt visar upp en egen karaktär och tidsanda. 

Med denna utgångspunkt, att skapa ett hus för sin plats, samt med modulsystemets volymer skapades ett mönster i fasaden med faluröda skivor från Cembrit som har en halvförskjutning för våningarna.

Volymskarvarna och även samtliga skivskarvar markeras tydligt, genomgående vertikalt och horisontellt och detta blir en naturlig del av gestaltningen där volymindelningen inte går att urskilja. Markeringen med utskjutande träreglar, träoljelaserade i faluröd och noga utvalt för att matcha fasadskivans röda ton, framhäver trä som material med strukturen som visas upp.

Balkonger och loftgångar går i en striktare inriktning för att balansera upp förskjutningarna i de röda fasaddelarna. Här har det vita plockats upp för att markera dessa tydligt. De vita fasadskivorna inom loftgångarna skapar också en ljus och trygg miljö kvällstid.

Läs mer om Part Group, Isolamin och PCS Modulsystem

 

Vill du veta mera och få råd kring fasadskivor i norra Sverige kontakta 

Kristoffer Lindmark
Distriktsansvarig Norrland 
Mobil: 070 - 699 23 12
kristoffer.lindmark@cembrit.se