”Gästis i backen” - en förvandling från PUB till BRF

Puben och restaurangen ”Gästis i backen” i Hunnebostrand hade blivit lappad och lagad genom årtionden. Nu var det dags att göra ett rejält omtag och förvandla huset till en BRF med 14 lägenheter.

- Säga vad man vill om eternit, men byggnaderna är alltid friska bakom, säger arkitekt Alf Olsson.

Var det viktigt med ett hållbart fasadmaterial även efter renoveringen?

- Ja, det är väldigt väderutsatt här. Under flera månader på hösten är det rejält fuktigt. Träpanel måste målas, men att hänga på stege och måla ute på sommaren är ingen hit. Dessutom blir det en ständig kamp mot svartmöglet. Förr när färgerna fick vara mer giftiga så dog möglet av det. Idag finns det ingen riktigt bra färg som biter. Jag försöker alltid styra bort från trä om det går.

Hur kommer det sig att du valde att arbeta med Cembrit Patina på fasaden?

- Jag har jobbat med Cembrits produkter tidigare och de är superbra. I det här fallet föll jag särskilt för den gråblå kulören Cembrit Patina P 020 som passar bra på byggnaden och i miljön. Till detta valde jag en matchande röd dörr vid ingången. Jag ville annonsera entrén med en stark färg precis som engelsmännen brukar göra.

Är det svårt att hitta snickare som kan jobba med fibercementskivor?

- Nej, det är inte svårt om man har riktiga kapverktyg och det är ett flexibelt montagesystem. Man börjar nerifrån och upp, men jag tror man kan göra tvärtom också.

Vi pratar om att eternit ansetts vara fult under en period men att det börjar svänga. Allt fler vill bevara det gamla, men det är inte en bra idé menar Alf.

- Plåtar och bleck blir alltid rostiga. Skivorna är omöjliga att få ner hela och de är ofta missfärgade av rosten. Det finns heller inga skivor att ersätta med eftersom de inte tillverkas längre. Sen är det inte vackert med vågade kanter. De fibercementskivor som finns idag är bättre på alla sätt och vis. De har bland annat snygga lister som ger en helt annan helhetsverkan.

Fakta:

- Ansvarig arkitekt Alf Olsson

- Uppdragsgivare var Familjen Lundin. Entreprenörer, som även äger Bella Gästis, Kanten och den gamla brandstationen i Hunnebostrand som gjorts om till bostad.

- Uppdraget var att omvandla den gamla restaurangen Gästis i backen till en bostadsrättförening med 14 lägenheter.

- Fasaden är klädd med 500 m2 små modulformat av Cembrit Patina P 020

- Byggare: PFF Bygg, Hunnebostrand. - Renoveringen blev klar 2013.