08. maj 2020

”Vi ville skapa en lugn miljö mitt i bruset”

Lösning högaktuell i förtätningens tidevarv

Centralt i Göteborg har Peab färdigställt 322 bostadsrättslägenheter i området Porslinsfabriken. Åtta huskroppar har byggts i anslutning till det nya höghuset i kvarteret Fajansen och den sista etappen av inflyttningen var 2013. 

Husfasaderna är klädda med vit genomfärgad och lackerad fibercement från Cembrit, förutom mot leden där fasaderna är klädda med ljudisolerande tegel. 

– Vi valde fibercement eftersom det håller länge utan underhåll, är klimatbeständigt och prisvärt. Samtidigt är det ett spännande material som går att applicera på olika sätt för att skapa olika uttryck. Det är lätt att anpassa på plats och finns i många olika kulörter, säger arkitekt Jan Åkerblad på Arkitektbyrån Design.

För Porslinsfabriken valde man dock en enhetlig vit fasad. Husen är sammankopplade med stora glasade ytor med balkonger bakom.

– Vi ville skapa en lugn miljö mitt i bruset. Ljudskärmen i brunt tegel och glasskyddet gör att det blir en ljudmässigt bra miljö och passar bra ihop med den neutrala vita fasaden. De boende får ge liv åt helheten genom med att deras balkonger ligger bakom det genomskinliga glaset, säger Jan Åkerblad.