26. december 2020

Fibercementskivor är nytt i den Islänska arkitekturen

Nu finns ett stort interesse för fibercementmaterialet på Island. Här visar vi ett stort bostadsprojekt i en ny stadsdel utanför Reykavik.

 

 

I utkanten av Islands näst största stad, Kópavogur, strax söder om Reykjavik, växer ett nytt och modernt område fram. Ett elegant och grönt stadsdel som enligt planen rymmer en blandning av bostäder, affärs- och rekreationsområden när området är fullt utvecklat 2023. 

 

Bland alla byggprojekten finns Sunnusmári 24-28, som består av två stora bostadshus med sex våningar med 57 lägenheter. Båda byggnaderna är klädda med fasadpanelerna Cembrit Patina Original och Cembrit Transparent i naturinspirerade färger som ger byggnaderna ett finstämt och dämpat uttryck vilket skiljer sig från den traditionella isländska arkitekturen. Tidigt i projektet var ambitionen varit att skapa ett modernt boende med ett nytt och annorlunda uttryck:

 

- Som en del av projekteringen för Sunnusmári 24-28 ville vi använda några material som skulle kunna ge en inspirerande kontrast till den nuvarande arkitekturen på Island. Under många år har det varit vanligt att använda aluminiumplåt på fasader, som man ser återkomma i många byggnader här uppe. Vi ville bryta med den enformigheten och valde därför Cembrits fasadpaneler, säger Arnar Thor Jónsson på Arkís Arkitektar, vilka har projekterat det nya kvarteret.

Han säger att fibercementmaterial har börjat bli vanligare på Island de senaste åren:

- På vårt arkitektkontor fick vi upp ögonen för Cembrits fibercementprodukter efter ett projekt i Norge. Här upptäckte vi de många fördelarna med fibercementprodukter i både funktionalitet och estetik. Först och främst hade vi möjlighet att anpassa plattorna i format och färg så att vi kunde uppnå exakt det utseende vi ville ha. Dessutom har fasadpanelerna visat sig vara väl lämpade för montage på många byggnader på Island, förklarar Arnar Thor Jónsson. 

 

- Våra fasadprodukter, blir allt mer efterfrågade här då de ger andra designmöjligheter. Samtidigt är de väderbeständiga och kan stå emot det riktigt stränga vädret på Island med sin köld, vind och fuktighet, säger chefkonsulent hos Cembrit, Arne Vestbjerg.

Fakta om Sunnusmári 24-28:
57 lägenheter i 6 våningar och parkering med laddstolpar. På fasaderna Cembrit Patina Original i färgerna P 545 och P 313 samt Cembrit Transparent i T 171 och T 111, vilka dessutom även finns på tidigare etapperna Sunnusmári 16-18 och 19-21.

- Byggår: 2019

- Yta: 7 720 m2
- Arkitekt: Arkís Arkitektar og Tark Arkitektar