Projektet The Nest :: Cembrit
08. maj 2020

Parkeringshus med wow-effekt

The Nest 

Gatun Arkitekter har på uppdrag av Peab ritat en byggnad för parkering, gym och kontor i Ulriksdal, Solna. Byggnaden med sitt uttrycksfulla mönster i Cembrit Patina Original är synlig både i området och för de många förbipasserande på E4:an. Vi intervjuar Roger Spez, ansvarig arkitekt.

Vilket intryck ska man få som betraktare?

– Det ska vara lustfyllt. Vi ville bryta upp p-däckens horisontella ordning och lägga till ett skirt lager i kontrast till den kraftfulla stommen. Huset är en komposition av två volymer där den övre som hålls upp av betongbockar innehåller gym och kontor. Man ska bli nyfiken på vad som sker däruppe.  

 

Hur kom ni på idén med den fina utsmyckningen?

– Mönstret som bildas av cembritskivorna är svaret på två saker. Till att börja med ger öppningarna p-däcket en naturlig ventilering. Den andra aspekten är hur man ska hantera skarvarna mellan fasadskivorna. Genom att skära kanterna bildas ett oväntat mönster.

Vad ser du som fördelar med fibercement just här?

– Med laserskärare kan man med några enkla snitt skapa ett dekorativt mönster.

– Den infärgade fibercementen har en matt, fin yta. Skivorna är också relativt lätta eftersom de är tunna. Vi har förstärkt dem på insidan för att klara vindlaster och lösa infästningen. 

Jesper Wallgren, som har sågat projektet kommenterar:
  – Vi fick fina dwg-filer från arkitekten som vi matade in i vår CNC fräs. Vi är vana vid att hantera organiska former så det gick fint.