21. september 2022

Aktuellt byggprojekt: Energibesparing i fokus när miljonprogrammet renoveras

Anna Ranow

Marknads- och kommunikationschef

Vi intervjuar projektledaren för den stora renoveringen på Uddevallahem

Före fasadrenoveringen såg alla lamellhusen ut som på många andra platser runt om i landet, som huset i förgrunden. Här ser man olika mönstersättningarna och variationen som skapar ett helt annat bostadsområde.

 

I norra Uddevalla i ett område som kallas Sälghugget pågår renoveringen av miljonprogrammet. Vi intervjuar Björn Ellmarker, projektledare för renoveringen på Uddevallahem.

 – Vi började renovera i april 2021. Det är ett stort bostadsområde, 15 hus byggda i början på 70-talet med 328 lägenheter. Syftet med renoveringen är att skapa bostäder för framtiden och en boendemiljö där människor trivs och mår bra.

– Husen byggdes ju för över 50 år sedan, i en tid då man inte var så medveten om hållbarhet och energibesparing. Nu när vi renoverar är detta helt i fokus. Vi tilläggsisolerar och sätter beklädnad av fibercementskivor ovanpå de befintliga betongelementen och byter ut fasaden på de ställen där det tidigare var träpanel. Vi sätter också in nya fönster.

 

Detta är det ena designkonceptet. Se fler bilder och det andra konceptet med snedställda skivor på referenssidan.

Det blir många vinster. Inomhusklimatet förbättras, elkostnaderna sjunker och klimatbelastningen minskar. Även utseendemässigt blir det ett rejält lyft. Designkonceptet från arkitektbyrån Okidoki bygger på två typhus, där det ena har skivor monterat i ett diagonalt mönster och det andra har skivor på klink i ett mindre format.

– Arkitektbyrån har gjort en jättefin gestaltning med Cembrit Patina. De fastnade för just den här skivan på grund av den lite råa ytan och bra kulörer i jordnära toner som passar bra in i området. Vi är väldigt nöjda med deras arbete.

Byggare i projektet: Brixly

Fler bilder finns här