21. maj 2021

A-Frame husen i Almere

Ett komplett klimatskal av Cembrit cementskivor med liv i ytan

En ikonisk arkitektur. I Sverige känner vi igen husformen från TV-programmet Grand Design. Där var det en pampig fjällhydda som bygger på konstruktionen A-frame men där upphör likheterna till dessa nätta hus.  A-frame-huset blev en kulturell ikon under sextiotalet och symboliserade efterkrigstidens amerikanska fritidshus, men det var den legendariske modernisten Rudolf Schindler som i mitten av trettiotalet byggde det allra första moderna A-frame-huset i Kalifornien.

Arkitekten berättar:

Arkitekterna Diederik de Koning och Laura van Santen verkar tillsammans i arkitektbyrån la-di-da Architecten. De fokuserar sig främst på träbyggande och privatpersoner är deras uppdragsgivare . De arbetar gärna med Cembrit skivmaterial eftersom de har bra brandsäkra egenskaper, mångsidigheten och det goda förhållandet mellan pris och kvalitet. Vi pratade med Diederik om det unika projektet i Almere Oosterwold, där de designat hela klimatskalet på de små A-Frame husen som helt och hållet består av Cembrit produkter.

Fasad: 105 m2 Cembrit Construction 
Tak: 320 m2 Cembrit Böljeplattor obehandlade 
Blindbotten: 125 m2 Cembrit Windstopper Extreme

Hållbar och billig konstruktion

"Detta projekt illustrerar väl det behov vi för närvarande är specialiserade på. Privatpersoner som köper mark och vill bygga ett hus med en begränsad budget. Vår utmaning är att hitta vägen att bygga så hållbart som möjligt till lägsta möjliga kostnad, både ekonomiskt och ekologiskt. Det är komplicerat, för du vill ha ett hus för framtiden som är perfekt isolerat och varmt, utan att användningen av material är skadligt för samhället. I detta projekt i Almere är invånarna själva ansvariga för vägar och rening av avloppsvatten. Detta är unikt i Nederländerna, för det är normalt det offentliga som är ansvarar för detta, säger Diederik."

 

Ånggenomtränglig och brandsäker

"Kunderna var öppna för kreativitet och vi designade ett hus i form av en triangel (A-ram). En konstruktiv, robust form som är omedelbart stabil."

Hur landade ni på Cembrit?

"Mycket logiskt faktiskt, förklarar Diederik. "Vi bygger hus som kan andas för att förhindra fuktproblem och skapa ett bra inomhusklimat. För detta använder vi naturliga material som absorberar fukt och transporterar bort det på ett naturligt sätt. Naturliga material är i allmänhet brandfarliga och det är självklart att vi vill bygga ett brandsäkert hus både inne och ute. Cembrits fibercementbundna skivor ger både ånggenomsläpplighet och den nödvändiga brandsäkerheten."

En materialpallet

La-di-da och Cembrit hade redan innan samarbetat fint i flera projekt med lyckade resultat.

"Egentligen använder vi något från Cembrit i varje projekt", säger Diederik. 

"Som arkitekt arbetar du med en uppsättning av material och leverantörer och för oss inkluderas definitivt Cembrit. I detta projekt har hela huset lyfts från marken och har inget betonggolv. Vi letade därför efter en ångöppen, brandäker skiva. Cembrit Windstopper skivan visade sig vara extremt lämpligt i denna applikation. Vi diskuterade detta med varandra och så småningom föll alla våra önskemål och behov på plats. Som ett resultat är husets botten såväl som fasaden och taket försett med ett Cembrit klimatskal."

Positiva egenskaper

"Det fina med materialet är att det gör det möjligt att bygga med trä men utan underhåll ".

Plattorna är inte målade eller belagda, så de blir mörkare när det regnar. Det ger ett mycket mer naturligt utseende än en slät målad yta. Det obehandlade fibercementet har naturliga färgtoner  och skiftningar inom skivan, vilket skapar en livfull effekt på både tak och fasad. Materialet är också enkelt att bearbeta och anpassa. Hela beställningen levererades på plats och sågades till på plats. Med Cembrits produkter finns det olika varianter som ger en effektiv och praktisk lösning som samtidigt är helt estetiskt tilltalande .

 

Samarbete

"Otroligt viktigt, förutom de faktiska produktegenskaperna och det goda förhållandet mellan pris och kvalitet, är den trevliga supporten som la-di-da får av Cembrit. Cembrit ger snabba svar på våra frågor och hjälper oss med en lösningsorienterad strategi. Eftervården är också väl organiserad. Till exempel om något oväntat händer ger Cembrit praktiska tips. Eftersom de håller kontakten vet du att du kan lita på dem och det är definitivt ett mervärde", säger Diederik.

Nyfiken på Cembrit skivor och vill du få en provbit? Beställ dina produktprov här

Benieuwd naar de Cembrit platen en wilt u graag een monsterstuk ontvangen? Bestel hier uw monster(s).