02. november 2022

Nytt verktyg minskar materialåtgången i byggprojekt

Cembrit och Nordic BIM Group lanserar tillsammans Smart Facade Tool, ett designverktyg för fasader som ökar kvaliteten, sparar kostnader och minskar materialåtgången i byggprojekt.

Smart Facade Tool ingår kostnadsfritt i ritprogrammet Archicad som underlättar för arkitektens projektering i alla skeden. Det nya verktyget gör det enkelt att rita upp fasadskivornas indelning tredimensionellt, inklusive att alla fogar och materialmöten. Detta har tidigare varit så tidsödande att fasaderna projekterats i andra program eller i 2D som platta ritningar.

– Smart Facade Tool är anpassat efter hur en arkitekt tänker när en fasad ska ritas. Här finns all den information som hen behöver för att snabbt ta fram olika designförslag och se vad de kostar, säger Jesper Bremme, utvecklare av verktyget på Nordic BIM Group.

– Om vi arkitekter kan få input tidigt i projekteringen kring prisdrivande val är mycket vunnet, säger Benjamin Anselmo, arkitekt på Sajt Arkitektstudio, som har testat Smart Facade Tool i ett projekt som de ritar i Archicad.

– Ett sådant här verktyg gör det lekande lätt att skapa spännande och hållbar design, säger Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit.

Samarbetet mellan Cembrit och Nordic BIM Group är en förlängning av Cembrits fokus på skräddarsydda lösningar och systemtänkande. Det handlar om att underlätta både för arkitekter och byggare. Fasader som är genomtänkta och skräddarsydda från början ger ett smidigt och snabbt montage på byggarbetsplatsen.

Om du vill anmäla dig som användare eller vill veta mer kontakta Anna Ranow Mobil: 070 736 47 67 anna.ranow@cembrit.se