11. mars 2021

Nytt system för montage av fasadskivor på stål

Infästning med nit 

 

Nytt smart montagesystem med nit på stålreglar 

Montage av fasadskivor på stål är på stark frammarsch, inte minst på grund av brandsäkerheten. Att använda nit istället för skruvinfästning har flera fördelar. 

 

Vad tycker montörerna?

Vi har talat med en fasadmontör som vi samarbetar mycket med. Han heter Mikael Stridh på SSP Sydentreprenad. Det är en styrka för oss att vi kan rekommendera en specialist. Låt oss hör vad de tycker om en av våra senaste produktrekommendationer.

Vad tycker du om vårt nya fasadsystem med nit på stålreglar?

- Det nya systemet med nitinfästning på stål fungerar mycket bättre än skruvinfästning. Det löser problemet att det är otroligt svårt att få exakt rakt grepp på skruven genom stålet. Då kommer anliggning mot skivan i sin tur inte bli jämn. Lösningen med mindre skruvskalle löser det problemet, men ger också nya problem. Toleransen för placeringen i exakt mitten på det lilla förborrade hålet blir knepigt. Nitning gör att det blir rakt och perfekt anliggning, det förenklar mycket och vi föredrar det, berättar Mikael.

- Montage av fasadskivor på stål är på stark frammarsch, det är brandsäkerheten i kombinationen med kravet på oorgansikt byggande som är lämpligt ur fukt- och mögelsynpunkt i klimatskärmen som  driver den utvecklingen. 

Kort om systemet

Använd Cembrits centreringsverktyg för att säkerställa att hålet för niten kommer centriskt i förhållande till hålet i skivan. Förborra alla hål och använd Cembrits svarta fixeringshylsor i fixeringshålen. Nita fast med Cembrits nit och använd munstycket som gör att det blir ett lagom mellanrum. Skivan är nu fixerad och du kan släppa den. Resterande hål är glidpunkter så här ska det inte vara några hylsor. 

  

Centreringsverktyget

Nit av rostfritt stål obehandlat eller pulverlackat i skivkulörer. Det finns montageanvisning på ladda ner.
 

Se systemritningar Cembrit Fasadsystem 7 

Skivorna monteras med nit på vertikala eller horisontella stålläkt. Det är ett slätt montage.

Fasadsystem 7S Pdf  

Fasadsystem 7S dwg-filer