07. juli 2021

Byggmästaren på stort träbyggnadsprojekt berättar

Nackdelar och fördelar att bygga finns både för skivor och trä

 

Vi har pratat med byggentreprenören som byggde det stora träbyggnadsprojektet

Kv Arken. Foto Anders Bergön Byggentreprenör:  Värends Entreprenad Arkitekt SAJT ARKITEKTSTUDIO

Så att man ser detta som en träbyggnad, beror det på att stommen är av trä? 

– Det är stor grej att man bygger med trästomme istället för betong, särskilt här i Växjö. Man bygger flerbostadshus som är både fem och åtta våningar höga med trästomme. Tidigare har man bara haft trästomme i en- och tvåplansvillor, eller tvåplanshus, men nu börjar man bygga även på höjden, berättar Andreas Jakopson, vd och byggmästare på Värends Entreprenad.

Hur har ni jobbat med fukt- och brandsäkerhet?

– När man jobbar i betong löser sig detta lite av sig själv på så vis att när betongen har brunnit färdigt så absorberar den inte fukt. Likaså står den emot brand. Den behöver inte skyddas. Den håller ju brandklassen i sin egenhet. När man bygger i trä däremot måste man ju klä in träet i olika lager och typer av gips. Trä absorberar ju fukt vilket gör att man behöver torka ut och säkra att det verkligen är torrt innan bygger igen så att man inte stänger in fukt. Man behöver tänka mer på detta när man bygger trähus än när man bygger med betong. Det tar större plats i projekteringsskedet, menar Andreas Jakopson.

Hur var det att jobba med skivorna?

– Nackdelen med fibercementskivor jämfört med träpanel är de väger lite mer och behöver bearbetas med stenkapsskivor (speciell sågklinga). I det här projektet har arkitekten valt ett mönster med mindre skivor som förvisso tar lite längre tid att skruva upp, men de väger inte så mycket så det blir mer ergonomiskt. Fördelen jämfört med trä är att skivorna är formriktiga. En träpanel kan ju vara 122 mm i ena sidan och 120 mm i andra sidan, vilket gör att när man ska få ihop dem så glipar det, kan spricka och det är svårare. 

Har du några tips och råd kring att jobba med fibercementskivor?

– Det underlättar om man har en struktur och det är likadant när man ropar av materialet. Att man tillsammans med leverantören kommer överens om hur det ska förpackas så att man inte ska behöva stå och rota i förpackningarna när de kommer. Man bör bestämma innan att de ska förpackas t ex efter storlek eller utifrån vilken fasad de ska sitta på. I det här fallet valde vi också att få ungefär hälften av skivorna förborrade. Det var en fördel på de väggar där skivorna kunde monteras i sin helhet utan att bearbetas. Då gick det snabbt att bara skruva dit dem. Men sen när vi kom till ett fönster, en balkong eller ett skärmtak där vi behövde anpassa skivorna så kunde det bli så att hålen inte passade mot reglarna under och då var det bättre att borra själva.

Vi har fler bilder

På den stora husvolymen sitter Cembrit Transparent. Varannan skiva är vriden 90 grader för att skapa liv i fasaden och bryta de långa linjerna i skarvarna.

Fasaden är vädertätad med Cembrit Windstopper Extreme.