03. juni 2020

Passivhus Circuitus 2,0 med smarta materialval

Hus med litet fotavtryck

Circuitus är ett byggkoncept med en serie av husmodeller som gör minimalt avtryck på miljön och samtidigt ger maximal komfort och minimal energiförbrukning. 

En hållbar byggnad består av tre delar: en hållbar arkitektur, en hållbar klimatskärm och hållbara tekniska lösningar för ventilation och värme.


Circuitus-byggsystemet består av återkommande limträelement, samtliga 600mm breda och förberedda och CNC-frästa i fabrik för enkel och snabb montering på plats. Det tas fram ett begränsat antal element som är lätta och kostnadseffektiva att prefabricera. Systemet halverar montagetiden och sparar många dyra arbetstimmar. Detta leder till lägre kostnader, högre kvalitet och precision samt till fuktsäkrare och energieffektivare byggnader.

Samtliga anslutningar är köldbryggsfria, och lufttäthetsskiktet är enkelt och åldersbeständigt, utan plast. Läs mer om husmodellerna här.

Hela vindskyddet är monterat.

 

När taklagsfesten hölls var huset tätt. Det fanns då fortfarande restriktioner för resande på grund av epedemin.  Här är film från den trevliga festen där projektet också presenteras. 

 

 

 

Kronobergs landshövding Maria Arnholm inbjuden som hedersgäst utbringade skålen och Björn Elmgren från Smålandsopran uppträdde, 

 

Här är avsnitt saxade ur Bloggen på Circuits hemsida:

Efter åtta intensiva arbetsdagar har vi nu minskat på takten och styrkan på Circuitus-arbetsplatsen. Med två man och en kvinna fortsätter vi till nästa steg.

Nu behöver även väggarna få sitt vindskyddsskikt och vi valde 4,5mm Cembrit-skivor. Montaget startade tisdagen den 26 maj. Det dammade lite vid sågningen av skivorna, men hanteringen, placeringen och tätningen gick som på räls. Det vi upptäckte var dock att den lettiska plywooden är mycket hårdare än väntat, och skruvandet i lättreglar gav Otto och Thomas lite extra muskulatur i armarna. En synpunkt vi har skickat till Lettland för vidareutveckling, man ska inte glömma helheten. Vi har valt att skruva allt återanvändningsbart material som vi anser skulle kunna demonteras och användas igen, därav lite extra ”handarbete” nu under byggnation.

Efter en långhelg fortsatte vi bygget den 1-3 juni med montage av resterande fibercementskivorna. Här kan du läsa vidare om du vill se alla detaljer.

 

 

Cembrit Windstopper-skivor, med lufttät anslutning mot vindduken.

 

 

Den 9 juni firade vi taklagsfest för Circuitus 2.0 med ett 50-tal besökare och Kronobergs landshövding Maria Arnholm som hedersgäst. Ett tillfälle att berätta om vår spännande resa och vision med huset och att tacka alla som hjälpt oss.

Placeringen av det utvändiga skiktet har visat sig vara ett ganska vanligt snickarjobb med mycket mätande och sågande. Här ser vi potential till utveckling för de kommande Circuitus-husen.

 

 

Hela huset klätt med Kebony-fasad.